top of page

RESOURCE UTOPIA

Photography  &  Video Workshop

Artboard 1 copy 18-100.jpg

ENGLISH:

​

About the workshop

 

"Resource Utopia" is a regional exhibition project. It is intended to create image stories that illuminate reality through a meta-level, reflect on lived experiences and become metaphors of future events. 

​

The project "Resource Utopia", project is a 6 month long workshop which consists 3 workshops and exhibitions in Istanbul and Berlin, based on the concepts of Ernst Bloch of the "cold current" and the "warmth current". In the "cold current" is the sober, sharp, clear and perhaps distant analysis of the social conditions and their developmental tendencies. In the "warming current", the principle of hope lies: the wishes and expectations of the people.

​

Mentors :

​

Andreas Rost, Michael Biedowicz, Volkan Kızıltunç

​

Project Partners : 

 

Goethe Institut, Pavlov's Dog Gallery Berlin, NOKS Independent Art Space

​

Project Calendar :

​

January 2018, 1st  Workshop in Istanbul, 7 days

April 2018, 2nd Workshop in Istanbul,  7 days

June 2018: 3rd Workshop, Duration: 7 days

October 2018, Exhibition and book launch in Elgiz Contemporary Art Museum

April 2019: Exhibition in Berlin

​

​​CONCEPT

 

To talk about the future, every person can probably make a worrying contribution. The ubiquitous claim that there are unavoidable economic, social, political constraints, makes the current reality appear as something that intimidates and obeys. Subjective point of departure for individual action under these circumstances becomes subjection to compulsion. There is nothing left to bear but reality. But the longing for a way out grows, dreams become important, an impossibility point in the world, a utopia is sought. However, what may seem a part of humanity as a utopia is for another part a dystopia. Genetic engineering or artificial intelligence, for example, can be the source of infinite prosperity as well as total enslavement of man. A conversation about Utopia becomes a power struggle of the most diverse desires. In the face of bloody failed utopias like that of communism, many people reject the realization of utopias, for moral reasons. But no matter how one might answer this question for itself, utopian thinking seems to have a powerful force that hardly a man can escape, and so the history of the utopias can be traced back to Plato. In the "Resource Utopia" workshop, we are unlikely to find any ultimate answers to mankind's question of utopia, but the project provides a way to explore the incredible energy behind it and to draw from this exploration.

 

Photography and video art as expressive media for "resource utopia" have a special appeal, since at first glance they seem to be more committed to the present now than to the future, which they cannot depict. They are concerned with the present and at the moment when the trigger is actuated, this is already past and their images justify our memory. Likewise, the technically generated pictorial worlds can also serve to discover the future in the present, to analyze the present in the future. Or, as Robert Jungk,  wrote in 1952: "The morning is already present in today, but it still masks as harmless, it camouflaged and exposed itself behind the familiar. The future is not a utopia that is cleanly detached from the present: the future has already begun. But it can still be changed if recognized in time. "

 

The project "Resource Utopie", workshop and exhibition, is based on the concepts of German Philosopher Ernst Bloch of the "cold current" and the "warmth current". In the"cold current" is the sober, sharp, clear and perhaps distant analysis of the social conditions and their developmental tendencies. In the "warming current", the principle of hope lies: the wishes and expectations of the people.

​

​

​TURKISH

​

Atölye hakkında:

​

"Resource Utopia / Kaynak Olarak Ütopya" bölgesel bir sergi projesidir. Proje Türkiye'de gerçekleÅŸtirilmelidir. GerçekliÄŸi meta seviyesinde aydınlatan, yaÅŸanan deneyimleri yansıtan ve gelecekteki olayların metaforları haline gelebilen görsel hikayeler yaratmak amaçlanmıştır.

 

6 ay sürecek 3 atölye çalışması, fotoÄŸraf kitabı , Ä°stanbul ve Berlin’de açılacak sergilerden oluÅŸan "Resource Utopia" projesi, Alman felsefeci Ernst Bloch'un "soÄŸuk akıntı" ve "sıcak akıntı" kavramlarına dayanıyor. "SoÄŸuk akıntı", sosyal koÅŸulların ve geliÅŸim yönelimlerinin yalın, direkt, temiz, yakın veya uzak analizidir. "Sıcak akıntı”, ise “umut ilkesi” yatar: Halkın dilek ve beklentileri.

​

Mentorlar :

 

Andreas Rost, Michael Biedowicz, Volkan Kızıltunç

 

Proje Ortakları :

 

Goethe Institut, Pavlov's Dog Gallery Berlin, NOKS Independent Art Space

 

​ Proje Takvimi :

​

Ocak 2018, 1. Atölye,  7 gün

Nisan 2018, 2. Atölye,  7 gün

Haziran 2018, 3. Atölye,  7 gün

Ekim 2018, Elgiz ÇaÄŸdaÅŸ Sanat Müzesi'nde sergi ve kitap lansmanı

Bahar 2019, Berlin'de Sergi

​

KONSEPT

 

Gelecek hakkında konuÅŸurken her insan, muhtemelen endiÅŸe verici bir katkıda bulunabilir. Kaçınılmaz ekonomik, sosyal, siyasi kısıtlamaların bulunduÄŸuna dair her yerde var olan iddia, mevcut gerçekliÄŸi korkutan ve itaatkar bir ÅŸey gibi gösterir. Bu koÅŸullar altında bireysel eylem için öznel doÄŸum noktası mecburiyete tabidir. Gerçek dışında katlanılacak hiçbir ÅŸey kalmamıştır. Ancak, bir çıkış yolunun özlemi büyür, hayaller önem kazanır, dünyadaki bir imkânsızlık noktası olan bir ütopya aranır. Bununla birlikte, bir ütopya olarak insanlığın bir parçası gibi görünen ÅŸey, bir baÅŸka açıdan distopyaya aittir. ÖrneÄŸin, genetik mühendisliÄŸi ya da yapay zeka sonsuz refahın yanı sıra insanın tamamen köleleÅŸtirilmesinin kaynağı olabilir. Ütopyayla ilgili bir konuÅŸma, en farklı arzuların iktidar mücadelesi haline gelir. Komünizm gibi baÅŸarısız ütopyalar karşısında birçok kiÅŸi ahlaki nedenlerle ütopyaların gerçekleÅŸmesini reddeder. Ancak, bu sorunun yanıtı her ne olursa olsun, ütopyacı düÅŸünce, bir insanın kolay kolay kaçamayacağı güçlü bir güce sahip gibi gözükmektedir ve bu nedenle ütopyanın tarihi Plato'ya kadar geri götürülebilir. "Resource Utopia" atölye çalışmasında, insanlığın ütopya sorusuna nihai cevaplar bulabilmemiz pek mümkün deÄŸil, ancak proje, bu konunun arkasındaki inanılmaz enerjiyi keÅŸfetmenin ve bu keÅŸiften baÅŸlamanın bir yolunu sunuyor.

 

"Resource Utopia" için ifade aracı olarak fotoÄŸraf ve video sanatının seçilmesi, ilk bakışta gösteremeyecekleri gelecek yerine ÅŸimdiye adanmış görünüyor olmaları sebebiyle özel bir cazibeye sahiptir. FotoÄŸraf ve video ÅŸimdi ve ÅŸu anla ilgilenirken deklanÅŸöre basıldığında bu artık geçmiÅŸtedir ve görüntüler hafızamızı doÄŸrular. Aynı ÅŸekilde, teknik olarak üretilen görsel dünyalar, ÅŸimdinin içindeki geleceÄŸi keÅŸfetmek, geleceÄŸin içinde yer alan ÅŸimdiyi analiz etmek için kullanılabilir. Veya " Robert Jungk'un 1952'de yazdığı gibi: "Sabah bugün içerisinde zaten mevcut, ancak yine de zararsız olarak görünüyor; kendisini tanıdıkların arkasına saklamış ve oradan kendisini gösteriyor. Gelecek, ÅŸu andan tamamen ayrılmış bir ütopya deÄŸil; gelecek zaten baÅŸladı. Ancak zamanında fark edilirse hala deÄŸiÅŸtirilebilir.

​

​

 

 

 

​

​

​

bottom of page